Κριθαρότο με καλαμαράκια

ΥΛΙΚΑ

1 κρεμμύδι, μεγάλο
1 σκ. σκόρδο
1 κολοκυθάκι, μέτριο
200 γρ. καλαμαράκια, τηγανισμένα
150 γρ. κριθαράκι, μέτριο
100 γρ. κρασί λευκό, ξηρό
200 γρ. ντομάτα κονκασέ
Χυμό και ξύσμα, από 1 λεμόνι
400 γρ. νερό
2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
1 κ.σ ταχίνι
1 κ.σ. άνηθο

30 λεπτά

2 μερίδες

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Κόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο σε χοντρές φέτες περίπου 1 εκ..
  • Κόβουμε το κολοκύθι στη μέση και μετά σε χοντρές φέτες περίπου 1 εκ. για να μη λιώσει στο μαγείρεμα και χάσει τη γεύση του.
  • Βάζουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο σε μία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε όλα τα λαχανικά μας. Ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα και τα σοτάρουμε 5-7 λεπτά μέχρι να καραμελώσουν.
  • Στη συνέχεια, προσθέτουμε το κριθαράκι και το σοτάρουμε για 2-3 λεπτά, ανακατεύοντας συνέχεια με μια ξύλινη κουτάλα, για να θωρακιστεί καλά και να μην σπάσει την ώρα που θα βράζει.
  • Στη συνέχεια σβήνουμε με το κρασί και περιμένουμε μέχρι να εξατμιστεί.
  • Προσθέτουμε την τομάτα, το ξύσμα, τον χυμό από το λεμόνι και ανακατεύουμε.
  • Προσθέτουμε σε τρεις δόσεις τον ζωμό. Πρώτα ρίχνουμε το 1/3 του ζωμού, χαμηλώνουμε σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς.
  • Μόλις απορροφήσει το κριθαράκι τον ζωμό ρίχνουμε άλλο 1/3.
  • Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσει όλος ο ζωμός και ανακατεύουμε. Μόλις απορροφηθεί όλος ο ζωμός το κριθαράκι είναι έτοιμο.
  • Στο τέλος προσθέτουμε τα καλαμαράκια κομμένα σε κομμάτια και ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθεί με όλα τα υλικά στην κατσαρόλα.
  • Αφαιρούμε από τη φωτιά και δοκιμάζουμε πριν προσθέσουμε αλάτι γιατί το καλαμάρι βγάζει αλμύρα.
  • Προσθέτουμε αλάτι, αν θέλουμε να δώσουμε παραπάνω ένταση στη γεύση, το πιπέρι, τον άνηθο, το ταχίνι, το ξύσμα και τον χυμό από ένα λεμόνι και ανακατεύουμε.